23 August 2010

Bahaya Pil Tangguh Haid

TAIF: Semakin ramai wanita muda, khususnya yang belum berkahwin, memakan pil untuk menangguhkan kedatangan haid sepanjang bulan puasa.
“Kerana teruja untuk berpuasa penuh sepanjang Ramadan, ramai wanita muda, termasuk yang belum berkahwin datang membeli pil Primolut N.
“Jualan pil itu meningkat sejak Ramadan bermula,” kata seorang ahli farmasi kepada akhbar Al-Watan.
“Mereka tidak langsung memikirkan kesan sampingan itu. Kebanyakan mereka membelinya daripada ahli farmasi yang mereka kenal tanpa preskripsi,” katanya.
Primolut N mengandungi bahan aktif norethisteron, produk hormon tiruan yang sama dengan hormon progesteron asli wanita.
Ia digunakan untuk menundakan kedatangan haid dan merawat gangguan yang berkaitan dengannya, Seorang pekerja swasta, Ummu Faris berkata, dia memakan pil itu kerana tidak mahu tertinggal puasa.
“Kerana sudah berumah tangga, saya tidak berdepan dengan masalah untuk membeli pil berkenaan,” katanya.
Pakar sakit puan di Hospital Al-Ameen di Taif, Dr Hanan Oyara, memberi amaran, penggunaan pil itu di kalangan wanita muda boleh menjejaskan kesihatan, termasuk kemungkinan mandul.
Rakannya, Dr Fatimah Younis berkata, pil itu boleh menyebabkan masalah kesihatan yang teruk di kalangan wanita yang berdepan dengan kekurangan hormon.
Bagaimanapun, menurutnya, ada pihak yang tidak menjelaskan kesan sampingannya.
Dr Dalal Namnawani dari Hospital Pakar Raja Abdul Aziz, juga di Taif berkata, pengambilan pil itu sepatutnya dilakukan di bawah pengawasan ahli perubatan. - AFP

No comments:

Post a Comment

Search This Blog